Tag Archive | latih anak

Macamana nak latih penggunaan otak kanan…jom baca…”Shichida Methods”

Asalamualaikum..ingat lagi tak post otak kiri dan otak kanan?..kali ni nak tulis pasa camana nak ajar anak kiita guna otak kanan..sebab kalau anak kita mampu mengimbangi penggunaan otak kiri dan kanan..dia akan jadi genius..

oklah…pernah dengar Sichida Methods? … kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal, kalau kelas tadika cost nye lebih tinggi dari cost nak masuk universiti..boleh tengok website dia kat sini http://www.shichidamethod.com/

Ok..kalau tengok kat testi..ramai kata cara ni jadi..so..jom kita praktice kepada anak kita…

1. Bercakap sepenuh hati perkara positif ketika anak nak tidur..

Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit , dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati…kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur , ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation.

Continue reading