Macamana nak latih penggunaan otak kanan…jom baca…”Shichida Methods”

Asalamualaikum..ingat lagi tak post otak kiri dan otak kanan?..kali ni nak tulis pasa camana nak ajar anak kiita guna otak kanan..sebab kalau anak kita mampu mengimbangi penggunaan otak kiri dan kanan..dia akan jadi genius..

oklah…pernah dengar Sichida Methods? … kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal, kalau kelas tadika cost nye lebih tinggi dari cost nak masuk universiti..boleh tengok website dia kat sini http://www.shichidamethod.com/

Ok..kalau tengok kat testi..ramai kata cara ni jadi..so..jom kita praktice kepada anak kita…

1. Bercakap sepenuh hati perkara positif ketika anak nak tidur..

Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit , dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati…kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur , ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation.


2. Start guna cards untuk ajar anak.

Beli flash card kat kedai atau buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang cepat-cepat. . macam..a..b. .c…d..e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu…kita boleh buat card
1,2,3, gambar-gambar…potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan anak..

Gerak kerja tangan anak adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe……… satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi…ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan….

Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai ….sebab depa makan guna chopstik…chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak……..

sebab anak boleh simpan semuanya dalam otak kiri…….kalau termarah anak..minta maaf semula dengan seikhlas hati…                                                     

5. Kena ajar anak berimaginasi..

berbual selalu dengan anak..memang la dia tak tahu apa..apa..bercerita..tanya..biar dia sambung..macam safiya..kalau tanya dia..dia sambung panjang-panjang..apa yang di cakap pun tak faham sangat..tapi iakan sajer..habis dia cakap..kita sambung balik..buat macam kawan…

6. Main teka-teki ngan anak..

contohnya letak barang dalam kotak and suruh anak teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam….bagi tau colour, bunyi, lama-lama anak boleh develop six sence by concentrating anak boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu……..

ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat…..semua game yg kita main dengan dia hanya dalam tempoh setengah jam jer..tak lama..

Pesanan ikhlas dari saya..

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks….Buat kena ikhlas , kena buat dengan sabar…jika Allah s.w.t izin anak kite jadi pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..

senang kata kena sentiasa keluarkan perkataan yang positif..contoh..”jangan bising” kepada “tolong senyap”

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2 ketika anak-anak dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan. _

Psst: sajer nak selit gambar anak-anak..hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s