5 Tanda-tanda anak-anak Berpotensi GENIUS!

Assalamualaikum…sambil buat keje sambil berblog..yela..duk sengsorang dalam bilik nak bercakap ngan saper kalau staff atau orang kampung tak masuk berurusan..dengan blog ni la kita bercakap..eh..bercakap ker..menulis…dalam hati yang bercakap..hehehe..tajuk kat atas ni nak kenal pasti anak-anak genius…meh kita baca dan perhatikan anak-anak kita..ada potensi tak…:)
 Mula-mula kena perhatikan..adakah anak-anak anda menunjukkan sesuatu tingkahlaku atau tabiat yang luar biasa. Atau mungkin kemampuan logik dan akalnya menyamai kanak-kanak yang lebih dewasa? Kalau benar itu terjadi, anda patut berbangga kerana andalah orang pertama dalam hidupnya yang telah mengenalpasti potensi GENIUS dalam diri anak kecil itu. Jom kita tengok apa tanda-tanda yang jelas membuktikan GENIUS nya anak anda berbanding kanak-kanak biasa yang lain.
i) Beliau bercakap lebih awal
Jika dia jenis yang kurang berbual, tetapi dengan ucapan teliti dan perbendaharaan kata yang luas, sifat ingin tahu dan kefahaman yang luar biasa, dia mempunyai potensi. Tanda-tanda lain ialah dia berminat dengan huruf dan perkataan, mula menulis dari usia yang muda dan mempunyai imaginasi yang luas.
 
ii) Dia ialah seorang pembaca yang awal
Perhatikan bila beliau memahami setiap perkataan dan sama ada dia mempunyai ingatan bergambar yang cemerlang. Satu lagi tanda untuk melihat ialah dengan mengambil sebuah buku untuk ‘membaca’ kepada dirinya sendiri.
iii) Dia suka menghitung/ mengira
Adakah dia suka nombor? Adakah dia mengira segala-galanya daripada tapak kaki dari tangga ke kereta, ingat nombor telefon atau memahami tulisan bernombor? Adakah dia mula mengira awal-awal lagi dan dia kini boleh mengira jumlah wang yang asas, dan pola tempat melalui bentuk, nombor, warna dan saiz?
iv) Beliau cenderung untuk memberi tumpuan
Dia ada kecenderungan berbakat jika dia boleh memberi tumpuan kepada satu perkara untuk jangka masa yang panjang, lihat hasil tumpuannya melalui dari mula hingga ke akhir, misalnya memulakan dan melengkapkan jigsaw sendiri, dan jika dia belajar cepat dengan ingatan yang menakjubkan.
v) Dia penyelesai masalah
Adakah dia menghairankan anda dengan keupayaan untuk menyelesaikan sesuatu masalah yang dijangka daripada kanak-kanak yang lebih tua? Adakah dia bermain dengan mainan yang dimaksudkan untuk kanak-kanak yang lebih tua dan berusaha untuk mendapatkan sesuatu untuk dirinya sendiri? Adakah beliau membayar sejumlah yang luar biasa dan memberi perhatian kepada sesuatu perkara dengan lebih mendalam?
 
Satu saja cara untuk kita mengenalpasti GENIUS pada anak-anak kita.. Perhatikan, dengar dan beri perhatian penuh terhadap setiap tingkahlaku anak-anak kita. Jom, kita belek anak-anak kita. GENIUS kah mereka?;)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s